Offisiell informasjon for Åndalsnes og Romsdalen siden 1930

Romsdalseggen – Norges vakreste fottur finner du ved Åndalsnes, midt i hjerte av Romsdal! På toppen av Romsdalseggen har du panoramautsikt til alle de kjente fjelltoppene i Romsdal. Daglig busstransport inn til startpunktet for turen blir satt opp så snart forholdene tillater det på sommeren.

Norges vakreste og lettest tilgjengelige fottur går over Romsdalseggen. Her finner du detaljert turbeskrivelse, tips og praktisk info. Du kan også lese mer om turen i Romsdalseggenbrosjyren, og ved å klikke på linkene under. 

Er du utenfor sesongen for busstransport og ønsker å gå opp på Romsdalseggen er det flott å starte turen fra Åndalsnes sentrum og gå opp motsatt vei og følge Romsdalseggenstien så langt du vil. Alternativt kan du kjøre inn til startpunktet i Vengedalen og følge stien opp på selve Romsdalseggen, og tar til venstre opp til fjelltoppen Blånebba hvis forholdene tillater det. Dette er en tur på ca 2,5 timer opp på toppen, og beregn ca 2 timer ned igjen til parkeringsplassen. Turen opp til Romsdalseggen og Blånebba er også en fantastisk topptur på ski i vinterhalvåret.

Alternativ 1 Normalruta går over selve Romsdalseggen mesteparten av turen. Dette er den absolutt flotteste varianten med fantastisk utsikt hele turen. Selve turen er 10 kilometer lang, og den har en stigning på 970 høydemeter. Mesteparten av stigningen er unnagjort når du kommer opp på Romsdalseggen. Her er det luftig, men med en god sti å gå på. Enkelte bratte partier kan være litt utfordrende for enkelte. Med gode hjelpere klarer de med en mild grad av høydeskrekk å gå turen. Man bør ikke velge normalruta om man har en solid høydeskrekk, eller om man ikke har gått i fjellet før! Da bør man velge en mindre luftig variant – eventuelt starte turen fra Åndalsnes og gå opp motsatt vei, da kan man snu når man vil og gå ned igjen samme vei.

En ekstra avstikker til Blånebba er anbefalt. Da går man til venstre når man kommer opp på eggen.

Alternativ 2 Romsdalseggen om Høgnosa er navnet på ruta som følger en sti på baksiden av Romsdalseggen et lengre stykke før man går opp på eggen via fjellet Høgnosa. Denne turen er lengre å gå, da det er over 12 kilometer totalt. Derfor er ikke turen mindre slitsom, men denne ruta unngår det bratteste partiet av Romsdalseggen. Deler av denne turen går i ur, og mange syns dette er den mest krevende varianten, rent fysisk. Spør om råd dersom du er usikker!

    Ser du etter overnatting – klikk her!

Romsdalseggen Gjelstenli (34) _49

Turen over Romsdalseggen egner seg ikke for alle!  Man må vurdere egne ferdigheter for å gjennomføre en lang fjelltur, ha riktig bekledning, gode sko og ta med rikelig med mat og drikke før man legger ut på turen. Vær oppdatert på værmeldinger, dette er en godværstur! Man legger ikke ut på tur om tåken er tett, hvis det er regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.

Begge rutene følger samme stien ned mot Åndalsnes. Det er viktig å merke seg at det fra Nesaksla (715 moh) er en bratt og til tider gjørmete nedstigning som for mange blir den mest krevende strekningen på hele turen. Her er det lett for at ulykker kan skje i forbindelse at man glir på sleipe røtter eller snubler i ulendt terreng.

Barn og hund

Man bør vurdere barnets form og utholdenhet før man tar med barn på en tur over Romsdalseggen. Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen, da dette er en lang og krevende dagstur. Noen er spreke nok i en alder under 10 år, men det må vurderes nøye av foresatte.

Spreke hunder kan normalt bli med over Romsdalseggen, men i det bratteste partiet må hunden hjelpes.

Båndtvang for hunder:
Området Åndalsnes – Isfjorden- skorgedalen har utvidet båndtvang i perioden 1 april – 1 oktober.
Husk å holde hunden i bånd. Området har dyr på beite, husk å lukke grinder. Riktig god tur!

Transport inn til startpunktet

Romsdalseggenbussen går hver morgen fra Åndalsnes Skysstasjon / Jernbanestasjonen på Åndalsnes i sommersesongen.
Bussen går alle dager kl 9.30 fra den 1. Juli – 30. september 2016. Forlengelse av sesongen er væravhengig, og det kan på bakgrunn av gode værmeldinger settes opp buss de første helgene i oktober. Det blir kommunisert på facebooksiden og her på nettsiden.

Det settes opp flere busser når den første er full. Vi kjører Romsdalseggenbussen til alle har kommet seg til fjells.

Parkering

Når du skal bli med bussen om morgenen kan du parkere bilen på en av langtidsparkeringene på Åndalsnes. Klikk her for å se hvor du kan parkere.

Alternativt: Ønsker du å gå turen over Romsdalseggen motsatt vei, kan du kjøre bilen inn til Vengedalen kl 9.30, og følge bussen med tilbake til Åndalsnes og starte turen derfra. Bomvei opp til Vengedalen. Returbillett kjøpes av bussjåføren på bussen, eller på Romsdal-Booking ved Åndalsnes Skysstasjonen.

Høydepunkt på turen

Turen over Romsdalseggen finner du midt i Norges vakreste fjellverden! Fra Romsdalseggen har man orkesterplass og utsikt til noen av de villeste fjellene i Norge.

_46
Romsdalshorn, Kongen, Dronninga, Vengetindene og Trollveggen med sine sylskarpe tinder. Du ser Romsdalsfjorden og helt ut i Norskehavet.

Romsdalstrappa ble bygget av sherpaer fra Nepal høsten 2013 og sommeren 2014. Her har nedturen blitt en opptur – med spektakulære utsiktspunkt og natursteinstrapper ned til Åndalsnes. Romsdal Booking oppfordrer alle fjellvandrere til å bli med å støtte aksjonen «En tier for en tur – fra et fjellfolk til et annet»  i regi av Stiftelsen Varde. Det kan du  enkelt gjøre ved å legge til en «En tier for en tur» ved kjøp av den vanlige billetten.

20140703_122838

Hvert år, første lørdag i september, arrangeres Romsdalseggenløpet, som er en stor folkefest på Åndalsnes. Her kåres vinnere i konkurranseklasser for damer og herrer, og det er også en egen turklasse,

_50_1

For overnatting

Vi har laget klar ulike Romsdalseggen-pakker til deg, slik at det skal være enkelt for deg å oppleve denne flotte fotturen.  Du finner info om pakkene her: http://visitandalsnes.com/kategori/booking/romsdalseggentilbud/Nært Romsdalseggen kan du bo komfortabelt på hotell, i hytte, leilighet eller i telt. Her finner du et stort utvalg overnattingssteder.

Vi kan også anbefale en tur innom Klinikk Go’foten for en deilig fotbehandling etter turen over Romsdalseggen 😉