Offisiell informasjon for Åndalsnes og Romsdalen siden 1930

Velkommen tilbake til nye fantastiske vandreopplevelser på Romsdalseggen i 2018!
Romsdalseggen – Norges vakreste fottur finner du ved Åndalsnes, midt i hjertet av Romsdalen! På toppen av Romsdalseggen har du panoramautsikt til alle de kjente fjelltoppene i Romsdalen.

Romsdalseggen er også en fantastisk tur du kan gå på ski, og Blånebba er et av Romsdalens mest populære toppturfjell. Bli med på en guidet topptur på Romsdalseggen med ski. Les mer på våre vintersider.

Norges vakreste og lettest tilgjengelige fottur går over Romsdalseggen. Her finner du detaljert turbeskrivelse, tips og praktisk info. Du kan også lese mer om turen i Romsdalseggenbrosjyren, og ved å klikke på linkene under.  Busstransport til Romsdalseggen blir satt opp hver dag gjennom hele sommeren. Billetter får du kjøpt online på denne siden. Bussen kjører fra ca 30. juni til 30. september. Vær og føre avgjør om det er mulig å gå Romsdalseggen tidligere og senere i sesongen.

Alternativ 1: Normalruta går over selve Romsdalseggen mesteparten av turen. Dette er den absolutt flotteste varianten med fantastisk utsikt hele turen. Selve turen er 10 kilometer lang, og den har en stigning på 970 høydemeter. Mesteparten av stigningen er unnagjort når du kommer opp på Romsdalseggen. Her er det luftig, men med en god sti å gå på. Enkelte bratte partier kan være litt utfordrende for enkelte. Med gode hjelpere klarer de med en mild grad av høydeskrekk å gå turen. Man bør ikke velge normalruta om man har en solid høydeskrekk, eller om man ikke har gått i fjellet før! Da bør man velge en mindre luftig variant – eventuelt starte turen fra Åndalsnes og gå opp motsatt vei, da kan man snu når man vil og gå ned igjen samme vei.

En ekstra avstikker til Blånebba er anbefalt. Da går man til venstre når man kommer opp på eggen.

Alternativ 2: Romsdalseggen om Høgnosa er navnet på ruta som følger en sti på baksiden av Romsdalseggen et lengre stykke før man går opp på eggen via fjellet Høgnosa. Denne turen er lengre å gå, da det er over 12 kilometer totalt. Derfor er ikke turen mindre slitsom, men denne ruta unngår det bratteste partiet av Romsdalseggen. Deler av denne turen går i ur, og mange syns dette er den mest krevende varianten rent fysisk. Spør om råd dersom du er usikker!

Romsdalseggen Gjelstenli (34) _49


Turen over Romsdalseggen egner seg ikke for alle!  

Man må vurdere egne ferdigheter for å gjennomføre en lang fjelltur, ha riktig bekledning, gode sko og ta med rikelig med mat og drikke før man legger ut på turen. Vær oppdatert på værmeldinger, dette er en godværstur! Man legger ikke ut på tur om tåken er tett, hvis det er regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.

Begge rutene følger samme stien ned mot Åndalsnes. Det er viktig å merke seg at det fra Nesaksla (715 moh) er en bratt og til tider gjørmete nedstigning som for mange blir den mest krevende strekningen på hele turen. Her er det lett for at ulykker kan skje i forbindelse at man glir på sleipe røtter eller snubler i ulendt terreng.

Transport inn til startpunktet

Romsdalseggenbussen går hver morgen fra Åndalsnes Skysstasjon / Jernbanestasjonen på Åndalsnes i sommersesongen.
Bussen går alle dager kl 9.30 fra den 1. Juli – 30. september 2017. Nyhet: I år går det også buss hver fredag og lørdag kl. 12.00 (tilbudet gjelder fra. 1. juli til 12. august).

Forlengelse av sesongen er væravhengig, og det kan på bakgrunn av gode værmeldinger settes opp buss de første helgene i oktober. Det blir kommunisert på facebooksiden og her på nettsiden.

Det settes opp flere busser når den første er full. Vi kjører Romsdalseggenbussen til alle har kommet seg til fjells.

Barn og hund

Man bør vurdere barnets form og utholdenhet før man tar med barn på en tur over Romsdalseggen. Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen, da dette er en lang og krevende dagstur. Noen er spreke nok i en alder under 10 år, men det må vurderes nøye av foresatte. Gode, lette fjellsko med ankelbeskyttelse er å anbefale til de yngste.

Spreke hunder kan normalt bli med over Romsdalseggen, men i det bratteste partiet må man påregne at hunden må løftes.

Båndtvang for hunder:
Området Åndalsnes – Isfjorden- Skorgedalen har utvidet båndtvang i perioden 1 april – 1 oktober. Området har dyr på beite, husk derfor å lukke grinder.

Parkering

Når du skal bli med bussen om morgenen må du parkere bilen på en av langtidsparkeringene på Åndalsnes. I sentrum er det kun kortidsparkering. Klikk her for å se hvor du kan parkere.

Alternativt: Ønsker du å gå turen over Romsdalseggen motsatt vei, kan du kjøre bilen inn til Vengedalen kl 9.30, og følge bussen med tilbake til Åndalsnes og starte turen derfra. Bomvei opp til Vengedalen. Returbillett kjøpes av bussjåføren på bussen, eller på Romsdal-Booking inne på Åndalsnes Skysstasjonen.

Toaletter

Et enkelt toalett finnes ved startpunktet for turen i Vengedalen. Før bussavgang ved Åndalsnes jernbanestasjon kan toaletter i bygningen på stasjonen benyttes, i tillegg er det offentlige toaletter inne på Norsk Tindesenter. Vi minner om at søppel skal tas med og kastes i søppelkasser.

Høydepunkter på turen

Romsdalstrappa, foto Matti Bernitz

Turen over Romsdalseggen er et eneste stort høydepunkt! Fra Romsdalseggen har man orkesterplass og utsikt til noen av de villeste fjellene i Norge.
Romsdalshorn, Kongen, Dronninga, Vengetindene og Trollveggen med sine sylskarpe tinder. Du ser Romsdalsfjorden og helt ut i Norskehavet.

På vei ned fra Romsdalseggen passerer du Nesaksla med ei steinhytte på toppen, 715 moh. Herfra har de bratteste partiene blitt oppgradert med steintrapper. Romsdalstrappa ble bygget av sherpaer fra Nepal høsten 2013 og sommeren 2014. Her har nedturen blitt en opptur – med spektakulære utsiktspunkt og natursteinstrapper ned til Åndalsnes. Romsdal Booking oppfordrer alle fjellvandrere til å bli med å støtte aksjonen «En tier for en tur – fra et fjellfolk til et annet»  i regi av Stiftelsen Varde.

Det kan du  enkelt gjøre ved å legge til en «En tier for en tur» ved kjøp av den vanlige billetten.

Rampestreken, foto Matti Bernitz
Rampestreken, foto Matti Bernitz

I det bratteste partiet kommer du til Rampestreken, 550 moh. Den 7 meter lange rampen er et spektakulært utsiktspunkt med fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsfjorden og fjellverden rundt.

Hvert år, første lørdag i september, arrangeres Romsdalseggenløpet, som er en stor folkefest på Åndalsnes. Her kåres vinnere i konkurranseklasser for damer og herrer, og det er også en egen turklasse,

Meld deg på ved å besøke Norsk Fjellfestival sin hjemmeside. Her legges det ut forløpende informasjon om arrangement gjennom året.

 

 

 

Romsdalseggen, Foto: Mattias Fredriksson
Utsikten på toppen av Romsdalseggen kan ta pusten fra noen og enhver. Foto: Mattias Fredriksson
Etter å ha svevet i skyene over Romsdalseggen, kan du neste dag unne deg et fantastisk flytende eventyr til vanns.
Vil du ha en actionfylt opplevelse i fantastisk natur er Høydeparken Ville Verma stedet å besøke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finn overnatting nær Romsdalseggen

Du kan bo på flott hotell, vandrerhjem, et gjestehus med særpreg, leilighet, rom, hytte, campingplass, eller leie et feriehus i vakre omgivelser i Romsdalen.